Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami

Obowiązkowe ciasto na lato. Nieodłącznie kojarzy się z wakacjami. Lekkie, niskokaloryczne, można go przygotować z różnymi owocami. Moja dzisiejsza wersja to: cienki blat biszkoptowy, pianka jagodowa i jagody w galaretce. 

jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_dietetyczne ciasto_ciasto z owocami_ciasto z galaretką

Składniki biszkoptu:

  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki wierzchu:

  • 1/2 kg jagód
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie biszkoptu:

Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przykładając papier wzdłuż dwóch boków (nie smarować masłem).

Włączyć piekarnik na 170-180 °C.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.

Białka ubić, na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli. Ubijając dodawać w niewielkich porcjach cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia cukru. Zwolnić obroty miksera. Dodać powoli żółtka. Miksować do połączenia składników. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mieszając mąki.

Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać, piec ok. 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć piekarnika i rzucić w foremce z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Ostudzić w foremce.

Zimny okroić nożem i wyjąć z foremki.

Wykonanie pianki:

Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Drugą w 3/4 szklanki wrzątku. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Podgrzać (nie gotując), przestudzić.

Jagody umyć, osuszyć. Część zmiksować, tyle by otrzymać 3/4 szklanki musu.

Mleko ubić, dodać ubijając galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, żelatynę i mus jagodowy. Masę położyć na biszkopcie. Całość włożyć do lodówki, by pianka stężała.

Na piance ułożyć jagody i zalać je tężejącą galaretką (tą rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody).

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z jagodami:

Tartaletki z jagodami

Mamine jagodzianki

Tort bezowy stracciatella z jagodami

Jagodzianki

Ciasto z kaszy z jagodami

jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_ciasto dietetyczne_ciasto na biszkpocie

Inne ciasta z galaretką:

 Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

 

piątek, 27 czerwca 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/27 05:44:43
Wygląda obłędnie :)
-
2014/06/27 08:12:34
Dzięki :)
-
2014/06/27 09:48:13
Cudnie się zapowiada :)
-
2014/06/27 11:56:21
Ale cudo ,kocham ciasta z jagodami.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/31 09:20:55
ciasto obłędne i mało pracy przy nim,
-
2014/07/31 22:53:29
Cieszę się, że ciasto smakowało :). Pozdrawiam.
-
Gość: Ania, 84.38.84.*
2015/06/30 13:42:21
A proszku do pieczenia do biszkopta nie dajemy? W jakim celu trzeba rzucić blachą z ciastem po upieczeniu?
-
2015/06/30 14:55:21
Tak, biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Rzucenie sprawia, że biszkopt nie opada, stabilizują się pęcherzyki powietrza w cieście i dzięki temu jest ładny i prosty jak stół. Pozdrawiam.