Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami

Wraz z najlepszymi życzeniami noworocznymi tort bezowy na DOBRY ROK! Jaki jest? Słodki, bakaliowy, elegancki. Moi panowie orzekli, że "dacquoise z cukierni to przy nim pikuś". 

Krem na podstawie "Poradnika Domowego", blaty z felietonu Agnieszki Kręglickiej w "Wysokich Obcasach" (przepis wielokrotnie wykorzystywany na blogu).

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_tort urodzinowy_odświetne ciasto

Inne bezowe torty:

tort bezowy

tort bezowo-kokosowy z truskawkami

tort bezowy stracciatella z jagodami

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_tort urodzinowy_odświetne ciasto

Składniki blatów:

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Składniki kremu i dekoracji:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 250 g masy kajmakowej (u mnie z Gostynia)
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka orzechów
  • ew. 10 dag krówek

Wykonanie:

Na papierze do pieczenia narysować 3 krążki o średnicy 24 cm.

Białka (w temperaturze pokojowej) ubić wraz ze szczyptą soli. Powoli, cały czas ubijając, dodać cukier. Masę miksować tak długo, aż będzie lśniąca, gładka, bardzo gęsta i grudki cukru nie będą wyczuwalne (najlepiej odrobinę masy wziąć między dwa palce i sprawdzić, czy w masie jest cukier).

Ubite białka przełożyć na krążki, włożyć do nagrzanego piekarnika do 100 °C (z termoobiegiem) i suszyć przez ok. 2 godziny (lub dłużej).

Orzechy i daktyle posiekać.

Mascarpone połączyć z masą kajmakową. Schłodzoną śmietanę ubić i po trochu, delikatnie mieszając,  dodać do kajmaku z mascarpone. Wsypać połowę orzechów i daktyli.

Masę podzielić na 3 części i przełożyć nią placki (ostatnia część kremu - wierzchnia może być odrobinę mniejsza).

Całość udekorować paskami posiekanych orzechów i daktyli. Część pasków ułożyłam z pokruszonych krówek.

Schłodzić (2-3 godziny).

Znajdź mnie na fb.

Inne karnawałowe torty:

torcik czekoladowy after eight_ciasto czekoladowe_brownie  Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

sobota, 04 stycznia 2014, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/04 00:49:40
Wspaniały i pyszny ,pozdrawiam.
-
2014/01/04 02:44:22
Wygląda bajecznie, nie można mu się oprzeć :)
-
2014/01/04 09:19:56
Słodko mi od samego patrzenia na niego :) Ale z pewnością jest bardzo dobry :)
-
2014/01/04 11:46:43
Tak, jest bardzo słodki.
-
2014/01/04 15:30:59
Uwielbiam torty bezowe.Najbardziej w połączeniu z owocami.Móstwo słodyczy w jednym kawałku :) Twój wygląda słodko ale pysznie :)