Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Keks

Tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy z ciasta ucieranego, z mnóstwem bakalii, oprószony delikatnie pudrem.  Obowiązkowy, obok piernika, makowca i zestawu ciasteczek, na naszym stole w czasie Bożego Narodzenia. Można go zrobić 2 - 3 dni przed świętami. Zawsze się udaje, nawet gdy nie dodamy cukru :) (a mieliśmy taki przypadek).

Z "Kuchni polskiej".

Świąteczny keks_ciasto z bakaliami_ciasto ucierane_cisto na Boże Narodzenie

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30-40 dag bakalii

Wykonanie:

Przygotować bakalie - umyć osuszyć, pokroić. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną (1  łyżeczka). Przygotować foremkę - posmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem na puch. Do masy powoli dodawać po jednym jajku i po trochu mąki. Po wyczerpaniu składników, dodać bakalie. Przełożyć do foremki i piec ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 175-180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Inne wypieki na Boże Narodzenie:

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  

 

niedziela, 01 grudnia 2013, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/01 07:52:21
Wspaniały. Im więcej bakalii w świątecznych wypiekach, tym lepiej. Chociaż u mnie króluje w tym zakresie stollen. :))
-
2013/12/02 08:57:56
Stolllen znam tylko z książek, ale bardzo mnie fascynuje. Szczególnie fakt, że po upieczeniu musi poczekać kilka dni, a przecież to ciasto na drożdżach :)
-
2013/12/04 10:57:32
Święta bez keksu z bakaliami to nie święta :)