Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki migdałowe

Rok rocznie na 11. listopada piekę rogale. W tym roku, ze względu na syneczka, rogale piekłam tydzień wcześniej i to dwa rodzaje :). W poprzednim wpisie zamieściłam rogaliki krucho-drożdżowe. Dziś rogaliki migdałowe - bardzo kruchych i delikatnych maleństwa. Specjalność kuchni austriackiej.

Przepis z książki "Wielka księga ciast".

rogaliki migdałowe_ciasteczka_Boże Narodzenie_kuchnia austriacka

Składniki (na 50 sztuk):

  • 1 laska wanilii
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 210 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 100g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wykonanie:

Wanilię przekroić na pół i z obu części wyjąć nasiona. Do mąki dodać sól, nasiona wanilii, cukier, pokrojone masło oraz zmielone migdały. Całość posiekać nożem, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (1 godzina). Piekarni rozgrzać do 175 °C. Blachę  do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na pięć części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na dziesięć małych części. Każdy kawałek ciasta lekko wygiąć, nadając mu kształt półksiężyca. Piec na jasnozłoty kolor 10-12 minut. 

Ciasteczka ostrożnie zdejmować z blachy i gorące posypywać cukrem pudrem. Wystudzić.

Znajdź mnie na fb.

rogaliki migdałowe_ciasteczka_Boże Narodzenie_kuchnia austriacka

Inne ciasteczka i rogale:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik

piątek, 08 listopada 2013, gosik2.0

Komentarze
2013/11/08 05:54:37
Wyglądają pysznie! Aż mi się zamarzyło pieczenie rogalików.