Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z jabłkami

I powoli zbliżają się święta. To ostatni czas na zrobienie piernika dojrzewającego (przepis TU lub TU) . Mój już dojrzewa. Gdy go robiłam, w całym domu unosił się aromat miodu i korzeni. Nagle wszystkim zamarzył się piernik, taki już natychmiast. Szybkim piernikiem jest piernik siostry Anastazji, ale ten z jabłkami jest równie błyskawiczny. Długo zachowuje świeżość, mało tego z dnia na dzień jest lepszy.  Jabłka są niewyczuwalne, ale nadają ciastu wilgoci. Jeśli miałabym wybierać z dwóch, wybrałabym ten!

Przepis z "Biblioteczki Poradnika Domowego - Przepisy Czytelników".

piernik z jabłkami_piernik błyskawiczny_ciasto korzenne_ciasto z owocami_ciasto z miodem

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • płaska łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 rozgotowane i ostudzone jabłka
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika
  • szczypta soli
  • dodatki: polewa czekoladowa lub lukier + bakalie

Wykonanie:

Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masła dodać, kolejno jajka i pozostałe składniki (mieszankę mączną, cukier, miód, jabłka, przyprawę do piernika, sól) cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką podłużnej foremki (40 X 11 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika i upiec do suchego patyczka (ok. 45 minut). Upieczony piernik wystudzić na kratce. Zimny polukrować lub polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.

Znajdź mnie na fb.

akcja_wigilijny piernik_piernik z jabłkami

Inne korzenne wypieki:

Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

czwartek, 21 listopada 2013, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/21 11:10:11
Takiego nie jadłam, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie by spróbować :)
-
2013/11/21 14:38:08
Wygląda pysznie :)
-
2013/11/21 21:38:57
ZAZDROSZCZĘ TEGO SMAKU I AROMATU .U MNIE JAKOŚ NIKT NIE LUBI ,A DLA SIEBIE JEDNEJ NIE CHCE MI SIĘ ROBIC .
-
2013/11/23 19:42:04
Ja też nie lubię gotować tylko dla siebie. A piernika szkoda.