Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)

Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z dodatkiem proszku na moje krucho-drożdżowe.

Zimne pierożki nadają się na piknik, ale można je zjeść, po lekkim przestudzeniu, na podwieczorek, mogą być słodkim drugim daniem (z sałatką owocową), czy przekąską.

Jeśli lubisz pieczone pierogi zobacz:

wiosenne pierogi ze szpinakiem

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + 2 łyżeczki śmietany do posmarowania pierożków

Składniki nadzienia:

  • 1 puszka kajmaku
  • 10 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Kajmak połączyć z wiórkami. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Pierożki dodaję do akcji "Czas na piknik".

akcja_czas na piknik_kołaczyki serowe

Inne dania na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej_przepisy na piknik  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik

 

niedziela, 19 maja 2013, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/19 07:42:46
Ale wspaniałe połączenie. W smaku musiały być obłędne. ;)
-
2013/05/19 08:52:49
o kurczę!To musi być genialne połączenie.. ahh.. moje kubki smakowe już wariują :D
-
2013/05/19 21:15:03
Takich pierogów to jeszcze nie miałam okazji jeść, ciekawa jestem ich smaku :)
-
2013/05/19 21:55:25
Pierogi, wbrew pozorom, nie są oszałamiająco słodkie! Nam smakowały. Pozdrawiam.
-
2013/05/20 08:36:59
Wyjątkowe pierogi, takich nie jadłam nigdy, ale nabrałam na nie niesamowitej ochoty :)