Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kołaczyki z serem

Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki o polskim rodowodzie. Skórka pomarańczowa wspaniale komponuje się z białym serem, dodatkowo nadając nadzieniu piękny kolor. Całość tworzy spójną i smaczną kompozycję. Oczywiście kołaczyki najlepsze są jeszcze ciepłe :).

Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, piknik.

Przepis z "Kuchni polskiej".

kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1/4 l mleka
  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 30 dag białego sera
  • 3 dag masła
  • 1 żółtko
  • 6-8 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z pomarańczy

Ponadto:

  • żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
  • ew. cukier puder do oprószenia bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło, dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: Ser zmielić (można dokładnie rozgnieść widelcem), dodać stopione masło, żółtka, puder, skórkę pomarańczową starannie wymieszać.

Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 - 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze, zostawić w ciepłym miejscu przykryte do ponownego wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie. Do zagłębienia wkładać nadzienie.

Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 - 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 - 25 minut.

Przestudzone kołaczyki można oprószyć cukrem pudrem.

Porcja na 25 - 30 bułek.

 Znajdź mnie na fb.

kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|

kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|

Kołaczyki dodaję do akcji "Czas na piknik".

akcja_czas na piknik_kołaczyki serowe

Inne drobne drożdżowe wypieki:

bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik

czwartek, 09 maja 2013, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/09 07:02:55
Klasyka sama w sobie. Wyglądają pysznie. :)
-
2013/05/09 12:27:19
Muszą smakować wybornie do kawusi :)