Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik siostry Anastazji

I zapachniało świętami.

Piernik siostry Anastazji, to raczej rodzaj babki czy placka piernikowego. Jest pulchny, łatwy i szybki do zrobienia, a jak pachnie...Cały dom otuliłam zapachem korzeni i miodu.

Propozycja świąteczna dla wszystkich tych, którzy nie zdążyli zrobić piernika dojrzewającego.

Przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji".

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag płynnego miodu
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 paczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody

Składniki polewy:

  • 1 czekolada (mleczna lub deserowa)
  • 4-5 łyżek śmietanki
  • ozdoby (u mnie cukier perlisty)

Wykonanie:

Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać miód, śmietanę, wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.

Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Wigilijny piernik".

Inne świąteczne ciasta:

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie

 

wtorek, 04 grudnia 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/12/04 13:44:54
zawsze się zastanawiałam czy te ciasta siostry Anastazji faktycznie są takie dobre ;)
-
2012/12/04 14:07:56
To moje pierwsze ciasto z tej książki. Choć nosi nazwę piernik, to raczej babka piernikowa; chłopakom smakuje:). Aha, nie wysycha i nie jest sucha.
-
2012/12/04 14:14:48
Pyszny:)
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, ip-91.189.218.66.skyware.pl
2012/12/04 14:23:34
Mam 3 książki siostry Anastazji i bardzo sobie chwalę jej receptury! Piernik wygląda pysznie!
-
2012/12/12 14:57:06
wygląda fajnie i smakowicie, choć rzeczywiście - pulchność ciasta mówiłaby raczej o jakiejś babie piernikowej ;-) Ale zdjęcie - pierwsza klasa! :)