Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciastka maszynkowe II

Kilka miesięcy temu piekłam ciasteczka maszynkowe - kręcone. Teraz ciasteczka kruche, maszynkowe z przepisu "babci" Ani. Składniki podobne, foremki te same, ale ciasteczka znacznie lepsze.

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder masło - posiekać na stolnicy "na proszek". Dodać jajko i żółtka, zagnieść.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 °C na jasno-złoty kolor.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudność z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_drobne wypieki_Boże Narodzenie

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Świąteczne ciasteczka".

Inne drobne słodkości:

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka

sobota, 15 grudnia 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/12/15 00:44:25
Pycha! pamietam z dzieciństwa mama często robiła takie :)
-
2012/12/15 01:04:12
Uwielbiałam je jako dziecko! Jeszcze z paskiem marmolady na środku.. Mniam!
-
2012/12/15 08:19:46
Dokładnie takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa :)
-
2012/12/15 22:51:45
babcia nam takie robiła:) pycha!
-
2012/12/16 17:20:22
Również pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, uwielbiałam je :)
-
Gość: beznadziejny przepis, apn-31-1-222-35.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/16 15:05:06
a gdzie śmietana w przepisie? za mało masła na 1 kg mąki brakuje smalcu w przepisie. Jezeli ktoś wyrobi ciasto z tych składników jakie podałaś to chyba za pomocą swojego potu bo za mało mokrych składników. To powinno wyglądać tak:
4 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru pudru,
3/4 kostki margaryny
125 g smalcu,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 2 łyżki śmietany,
cukier waniliowy
-
2013/11/20 14:53:48
Drogi Anonimowy Czytelniku, dziękuję za dodanie komentarza. Mam prośbę, spójrz proszę do jakiejkolwiek książki z kanonu książek kucharskich (typu "Kuchnia polska", "Ciasta" M. Rouxa) do działu ciasta kruche. Zauważysz, że stosunek mąki do tłuszczu podany w przepisie jest prawidłowy i charakterystyczny dla ciast KRUCHYCH. Podany w komentarzu przepis to ciasto PÓŁKRUCHE. Czym różnią się te ciasta? Po pierwsze zawartością tłuszczu, w półkruchych jest go mniej, a jego brak rekompensuje dodatek śmietany. Po drugie półkruche zawierają proszek do pieczenia (czasem amoniak) i to jest efekt dodania śmietany i mniejszej ilości tłuszczu. Bez dodatku środków spulchniających te ciastka byłby po prostu twarde! Ciasto kruche jest bardziej delikatne (wykwintne), ale droższe. Dodam, że przepis na ciastka maszynkowe półkruche jest już na blogu (rodzinkawkuchni.blox.pl/2012/05/Ciastka-krecone.html). A, jeszcze jedna drobna uwaga. Jestem osobą drobną i nie zauważyłam u siebie zadyszki podczas zagniatania ciasta. Mało tego, mama babci Ani zagniatała to ciasto z 3 kg mąki i dawała radę :).