Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie

Moja bratanica, zresztą tak jak jej mama, jest mistrzynią dekoracji wszelakich. Jej schab w galarecie jest dietetyczny, smaczny i fajny. Ugotowane w ten sposób mięso można traktować jako wędlinę na kanapki, ale w galarecie jest po prostu zabawny. Aha, dlaczego toruńskie - autorka pomysłu jest torunianką.

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 0,5 główki czosnku (u mnie mniej)
  • litr chudego rosołu
  • 6 łyżeczek żelatyny

Dekoracja:

  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 bułki
  • brokuły
  • por
  • kakao
  • 2 wykałaczki

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny

Wykonanie:

Czosnek pokroić na plasterki. Sól wymieszać z wodą, dodać czosnek, włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce na trzy, cztery dni. Następnie włożyć schab do rękawa, spiąć brzegi, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. godziny (wszystko zależy od szerokości schabu). Ugotowany schab, schłodzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Rosół zagotować, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, zostawić do ostygnięcia. Pietruszki postawić obok mięsa, włożyć w czubek wykałaczki. Z różyczek brokułów zrobić mech, z pora kępy trawy. Górę bułek lekko namoczyć, oprószyć przez sitko kakao i przymocować do pietruszek. Całość zalać tężejącą galaretką.

Znajdź mnie na fb.

Schab dołączam do akcji "Zdrowe Święta Bożego Narodzenia".

Inne przystawki:

  caprese na patyku_przekąski_finger food  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu   wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

 

 

poniedziałek, 19 listopada 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/19 06:35:06
Dałam się nabrać, że to prawdziwe grzyby i już byłam gotowa do zazdrości, gdzie takie piękne okazy znalazłaś!
-
2012/11/19 06:54:30
Pierwszy raz też się nabrałam, hi, hi, hi.
-
2012/11/19 11:01:28
hmm... szczerze mówiąc to ja też się nabrałam, te grzybki wyglądają rewelacyjnie,super pomysł. A schabik czy w galarecie czy bez to rzeczywiście pyszne i dietetyczne mięsko :)
-
2012/11/20 10:14:38
O mamo, chyba pierwszy raz widzę tak fantazyjnie udekorowane danie!
Coś pysznego!
-
2012/12/06 21:13:13
Jak toruńskie to przyjmuję :) grzybki wyglądają jak żywe ;)
-
Gość: Miśka002, *.dynamic.chello.pl
2013/08/10 17:12:03
Rewelacyjny pomysł, w szczególności grzybków, ale to kakao nijak mi nie pasuje do reszty, może warto zastąpić pieprzem,papryką w proszku curry, przyprawą do gyrosa, albo mieszanką tychże.Pozdrawiam
-
2013/08/10 23:11:01
Posypane kakao wyglądają jak prawdziwki. Z papryką podobne będą do czerwonych kozaków, może warto zmienić? Ale dekoracji i tak nie jemy :). Pozdrawiam.