Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Słonecznikowiec, czyli Nasze Ciasto

Słonecznikowiec - lekki biszkopt, przełożony kwaskową, prawie niesłodką pianką śmietankową, przykryty przesłodkim kremem karmelowym i posypany chrupiącą, słodką kruszonką słonecznikową. Jednym słowem mało słodkie ciasto ze słodką kołderką. To musi być pyszne i jest! A dodatkowo zaskakujące -  puszysto-chrupkie.

Dlaczego nazywa się Naszym Ciastem? Historia jest zabawa i długa, za długa na post. Pomijam.  Dodam jedynie, że przepis na ciasto i nazwa pochodzi z Pojezierza Brodnickiego (od mojej bratowej).

słonecznikowiec_biszkopt_ciasto z kremem

Składniki biszkoptu:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy i wierzchu ciasta:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • puszka masy karmelowej (u mnie Gostyń lub mleko skondensowane słodzone gotowane przez 3 godziny i wystudzone)
  • 125 g masła + 2 płaskie łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g słonecznika

słonecznikowiec_biszkopt_ciasto z kremem

Wykonanie biszkoptu:

Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Formę do pieczenia o rozmiarach 24 x 40 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarni na 170 °C. Jajka ubijać z cukrem przez 15 minut. Ubite jajka połączyć z mąką delikatnie mieszają. Masę przełożyć do foremki, piec 45 minut.

Ostudzony biszkopt przeciąć w poprzek na pół.

Wykonanie masy:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, podgrzać nie gotując, lekko przestudzić. Śmietany ubić, dodać ubijając puder i rozpuszczoną żelatynę. Masą przełożyć biszkopt.

Wykonanie wierzchu ciasta:

Masę karmelową utrzeć ręcznie z masłem (nie miksować). Masę położyć na wierzch biszkoptu.

Dwie łyżki masła z cukrem i słonecznikiem smażyć, cały czas mieszając, na złoto. Gorącą masę słonecznikową przełożyć na krem karmelowy.

Znajdź mnie na fb.

 Inne wypieki z kremem:

Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem   krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

 

czwartek, 04 października 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/10/04 07:22:55
słonecznikowiec? jestem pod wrażeniem! bardzo mi się spodobał. mniam!
-
2012/10/04 07:47:10
Proszę o kawał;)
-
2012/10/04 08:51:09
aż chciałoby się poczytać o tej długiej i zabawnej historii ciasta.
-
2012/10/04 09:27:20
pysznie wygląda, jestem pod wrażeniem:D
-
2012/10/04 09:38:50
Dzięki za miłe słowa. Historia nazwy jest fajna i zabawna, ale to opowiastka mojej Bratowej, a nie wiem czy chciałaby bym ją opisała...Pozdrawiam
-
Gość: Basia, 89-73-117-160.dynamic.chello.pl
2012/10/04 09:48:26
Słyszałam o tym cieście bardzo dużo pozytywów i bardzo mnie zaciekawił :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/04 13:21:40
piękne zdjęcie, te słoneczniki to z własnego ogrodu?
-
2012/10/04 14:42:21
Niestety nie (:, ale to był piękny bukiet urodzinowy. Pozdrawiam.
-
2012/10/04 15:36:57
niedawno mama zaskoczyła mnie dokładnie takim wypiekiem :) i muszę powiedzieć, że był zaskakująco smaczny :)
-
2012/10/04 16:41:06
Mmmmm przydałoby się teraz do popołudniowej herbatki;)
-
2012/10/04 16:44:33
Wygląda bardzo słonecznie, zupełne przeciwieństwo pogody za oknem, a więc i zapewne pyszny sposób na odrobinę słońca jesienią :) mniam
-
2012/10/04 21:10:23
Słyszałam, że ciacho jest pyszne. Zamierzam zrobić takowe
-
2012/10/04 21:24:19
uwielbiam takie ciasta w szczególności w porze jesienno-zimowej. Pycha!
-
2012/10/04 22:35:53
Wygląda bardzo apetycznie :}