Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Grzyby w occie

Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się.

Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, pasztetów, wędlin.

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

Składniki:

  • grzyby (prawdziwki, maślaki, gąski, podgrzybki, kurki)
  • plasterki cebuli
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól
  • cukier (na dwie szklanki płynu, dwie - trzy łyżeczki cukru)
  • ocet z wodą w proporcji 1:1

Wykonanie:

Małe, młode, oczyszczone grzyby ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do słoiczków. Do każdego słoika włożyć po: 3-4 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczku liścia laurowego, 1-2 plasterku cebuli. Przygotować zalewę - wodę zagotować z octem i cukrem. Gorącym płynem zalać grzyby. Zamykać.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

poniedziałek, 15 października 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/15 00:52:24
Witaj gosik,

Powiem Ci,że fajny Twój blog:) .
Co do grzybków, tez tak robiłam kiedyś, dopóki się nie dowiedziałam, jak inni to robią..
Otóż..jeśli grzybki doprowadzisz tylko do wrzenia i wylejesz tę brązową wodę, a ugotujesz w drugiej wodzie już dłużej-będziesz mieć w słoiczku bardzo ładne, jaśniejsze grzybki :) .

Po drugie-lepiej jest te grzybki pogotować później kilka min. w tej zalewie razem z octem i przyprawami i wlać gorące do słoiczków :).

Pzdr.srd. :) .

raszija.blox.pl/html
-
2012/10/15 18:36:37
mniam, grzybki na zimę
-
Gość: t_dolinska@neostrada .pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/09 15:02:49
Grzybki będą miały ładny kolorek jeżeli do obgotowania oprócz soli dodamy kwasku cytrynowego -na garnek grzyybów pół łyzeczki.