Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Estoński kringel

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zawijasy drożdżowe. Dlatego, gdy zobaczyłam takie poskręcane ciasto na blogu "Matka Wariatka" wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Wieniec jest cynamonowy, drożdżowy, łatwy, wbrew pozorom, do wykonania i zabawny. Zapach cynamonu cudownie otula dom. Muszę jednak przyznać, że bardziej smakowała nam drożdżówka cynamonowa do odrywania. Pewnie znaczenie ma sposób złożenia ciasta, ponieważ użyte składniki, a także ich ilości w obu ciastach są bardzo podobne. Ale generalnie nie ma co wydziwiać - ciasto jest pyszne!

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniego mleka wymieszać, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę, rozpuścić masło. Wymieszać mąkę z solą, dodać letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem, jajko, rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godziny).

Składniki nadzienia połączyć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować nadzieniem i zwinąć roladę. Złączenie rolady przełożyć pod spód, następnie przeciąć ją wzdłuż na dwie równe części, zostawiają 1-2 cm nierozciętego ciasta na końcu rulonu. Skręcić obie części tak by nadzienie odwrócone było do góry. Zapleść, zwinąć w wieniec, końce podkładając pod spód. Zdjęcia z instrukcją tu.

Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować resztką masy cynamonowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut. 

Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem 

Znajdź mnie na fb.

Ciasto dodaję do akcji "Nieznana kuchnia świata".

Inne zakręcane ciasta:

zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada_pikantne wypieki  rolada czekoladowa z marcepanem_rolada biszkoptowa_cisto z kremem  kula_cisto z kremem_ciasto z owocami_rolada biszkoptowa  rolada w waflu_ciasto z kaszą_ciasto czekoladowe_ciasto bez pieczenia

wtorek, 30 października 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/30 07:07:10
prezentuje się rewelacyjnie :) i pewnie tak też smakuje :)
-
2012/10/30 08:09:15
Efektowny wypiek :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/31 20:36:57
Zapachniało cynamonem:)