Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatkę z zielonych pomidorów robiła moja Babcia. Była przejawem Jej gospodarności. Pozostałe pomidory, które nie miały szansy na dojrzewanie, przerabiała na sałatkę. Zimą były doskonałą przekąską do mięs i pasztetów. Dla mnie do dziś domowy pasztet + sałatka z zielonych pomidorów = idealne połączenie. A teraz?  Jestem w stanie poświęcić ewentualne zbiory, by móc cieszyć się tym rarytasem.

 

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

 

Składniki

  • 4 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • po kilka ziarenek gorczycy do każdego słoika
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Zielone pomidory pokroić w grube plastry, cebulę w krążki, osolić (porządnie), przykryć i odstawić na 12 godzin. Po ww. czasie pomidory z cebulą osączyć z powstałego płynu. Przygotować zalewę - wodę, ocet, cukier zagotować. Do wrzącej zalewy wkładać partiami pomidory z cebulą i gotować do momentu, aż pomidory nabiorą złotego koloru, czyli chwilkę. Przekładać do słoików, dodać gorczycę, zalewać zalewą, zakręcać. Nie pasteryzować.

Pomidory dodaję do akcji: "Domowa spiżarnia".

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory_konfitury  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

niedziela, 09 września 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/09/09 10:45:09
Czytałam Smażone zielone pomidory i oglądałam a co! ale jakoś nigdy nie miałam odwagi eksperymentować w kuchni z zielonymi pomidorami. Twój przepis zainspirował mnie do tego więc lecę do szklarni aby nie zdążyły mi dojrzeć :) dzięki za przepis Pozdrawiam kami
-
2012/09/09 15:19:51
Pierwszy raz spotykam sie z taką sałatką ;) wygląda ciekawie;)
-
2012/09/09 21:42:06
świetny przepis. nie wiedziałam, że jakkolwiek można spożytkować takie pomidory
-
2012/09/10 18:51:07
I chciałam zaprosić Cię do wspólnego gotowania.
Bohaterem głównym jest kiwi, z okazji mojej akcji Kiwi Cię Zadziwi na durszlaku.
Tematem przewodnim jest przygotowanie deseru (nie ciasta!) z udziałem tego owocu. Przepis powinien się pojawić na blogu w dniach: 18-20.09.2012, więc jest sporo czasu ;) . Jeżeli wyrazisz chęć proszę o odpowiedź u siebie;).

Pozdrawiam Serdecznie;)
-
2012/09/10 19:10:09
Lubimy to!
-
2012/09/11 12:02:53
Pomidorki jak marzenie :)

Gosiu, dziękuję raz jeszcze za nominację do VBA!
-
2012/09/11 14:43:27
Proszę bardzo, zawsze z chęcią zaglądam do Ciebie :)
-
2012/09/19 14:58:32
Martyno już wiesz, że z chęcią wezmę udział we wspólnym gotowaniu. Pozdrawiam.
-
Gość: katia729, jus6.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/03 16:25:31
Witam.
Chciałabym wypróbować ten przepis.Po przeczytaniu kilkunastu innych przepisów na sałatkę z zielonych pomidorów ten wydaje mi się"wiarygodny":) ile łyżek mniej więcej dać soli???
Pozdrawiam.
-
2012/10/03 19:15:10
Niestety ilość soli jest mi trudno określić, ale to nie może być delikatne posolenie. Do marynaty użyte jest dużo cukru, a sól i cukier muszą się równoważyć (w przepisie mojej Babci było napisane - porządnie posolić). Pozdrawiam.
-
Gość: Asia, public71365.cdma.centertel.pl
2013/08/18 13:03:45
nareszcie znalazłam ulubioną sałatkę .... dzięki
-
Gość: , am32.itcomp.pl
2013/09/13 11:11:54
Kilogram Cukru???
-
2013/09/13 15:04:43
Chociaż to dziwne, tak, tak, tak! Sałatka jest słono-słodka :). Pozdrawiam.
-
Gość: , host-210-129.wad.pl
2013/09/27 10:56:32
kilogram cukru? Zastanawia mnie smak końcowy, nie za słodka jest ta sałatka?
-
2013/09/27 11:05:18
Sałatka jest kwaśno-słodko-słona, coś stylu smaków kuchni chińskiej, cukier nie przeszkadza. Ale w poście napisałam, że trzeba pomidory porządnie osolić i to wyrównuje smak. Ocet musi mieć 10 %. Oprócz tego nie zawsze cała zalewa "wchodzi" do słoików. Pozdrawiam.
-
Gość: Jola, 88-199-93-31.tktelekom.pl
2013/10/07 10:41:27
A i mnie tez zaciekawiło te kg cukru , poszukam jednaj innego przepisu :)
-
Gość: anka, 91-233-160-7.interkonekt.pl
2013/11/20 18:32:21
nic nie zmieniać! cukier do jednego grama...... a ja dodaję odrobinę cynamonu.