Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalna tarta z jabłkami

Powiedzieć, że ta tarta jest pyszna to za mało. Jest bardzo krucha, kwaskowa, nie za słodka i taka...bezpretensjonalna - MOJA. Znów sprawdza się dewiza, że w prostocie tkwi siła (i smak). Zrobiłam ją na specjalne - imieninowe życzenie dzieciątka. Jako, że w domu jest moda na wszystko co z Francji, ciasto musiało być francuskie i jest.

Przepis z "Moich wypieków".

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta

Składniki ciasta:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (212 g)
  • 2 łyżki drobnego cukru (lub pudru)
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody

Składniki masy:

  • 4 jabłka (u mnie antonówki)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek cukru (lub mniej jeśli mamy słodkie jabłka)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • dodatki: jajko do posmarowania tarty, 2-3 łyżki dżemu z pigwy (w oryginale morelowy), odrobina cukru do posypania boków tarty

Wykonanie:

Mąkę, masło, cukier, sól posiekać na proszek. Dodać wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię  i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, przekroić i każdą połówkę podzielić na sześć części. Jabłka posypać 4 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem. Rozpuścić masło. Mąkę połączyć z pozostałym cukrem. Nastawić piekarnik na 200 °C. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze pergaminowym, kształtując koło o średnicy 30 cm. Przenieść ciasto na blachę piekarnikową, posypać mieszaniną mąki i cukru, pozostawiając wolny ok. 5 cm margines od brzegu.  Na mieszaninę mąki i cukru położyć jabłka plasterek przy plasterku, skropić rozpuszczonym masłem. Pozostawiony margines zawinąć na jabłka i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem. Piec 40 minut.

Dżem z pigwy podgrzać i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka.

Moim zdaniem dżem pigwowy świetnie pasuje do jabłek, ale można go zastąpić morelowym, czy konfiturą z płatków róży.

Przepis dodaję do akcji "Ciasta z owocami sadu".

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne ciasta:

Ciasto ze śliwakmi_ciasto z owocami  Kanadyjska szarlotka Froda_jabłecznik_ciasto z owocami  jabłecznik kruszonkowy_szarlotka_ciasto z owocami_ciasto kruche  placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju

piątek, 21 września 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/21 12:25:42
Bardzo fajna tarta, mniam
-
2012/09/21 18:00:51
taka pięknie przyzłocona i te jabłuszka.. prawdziwy jesienny wypiek! mniam