Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kilka dni temu zamieściłam na blogu bułeczki z nadzieniem migdałowym. Tym razem te same bułeczki, ale z innym nadzieniem. Przepięknie pachną i cudownie smakują. W moim prywatnym rankingu wygrywają z migdałowymi, ale w tej kwestii rodzinka jest podzielona.

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

 Składnik ciasta:

  • 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)

Składniki nadzienia:

  • 25 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 - 2 godzin).

W tym czasie cukier wymieszać z cynamonem.

Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masło, posypać mieszanką cukru i cynamonu, całość zrolować. Roladę pokroić na 2 - 3 cm paski. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, piec ok. 15 minut.

Uwaga;

*w oryginalnych bułeczkach szwedzkich do ciasta dodawany jest kardamon, a wierzch posypany jest cukrem perlistym.

Bułeczki dodaję do akcji "Co w śniadaniówce można znaleźć".

Znajdź mnie na fb.

Inne bułki:

 słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie





piątek, 28 września 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/28 07:37:57
Takie bułeczki z cynamonem to idealne weekendowe śniadanie, zwłaszcza tak pięknie wyrośnięte :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/28 11:40:42
Super pomysł i świetne smaki!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/09/28 12:02:23
pięknie wyrośnięte i idealnie wypieczone ;) lepiej jak w piekarni ;)
-
2012/09/28 12:24:59
fajne zawijaski
-
2012/09/28 14:08:44
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam.
-
2012/09/28 14:43:34
Uwielbiam takie zawijańce, ale z cynamonem jeszcze nie robiłam. Koniecznie wypróbuję :)
-
2012/09/28 14:58:12
Miło się patrzy na takie pyszności.. ale jeszcze bardziej delektuje się taka bułeczką:)
-
2012/09/29 12:15:38
pysznie wyglądają. Ja w zeszłym tygodniu robiłam podobne z mąką pełnoziarnistą, a wierzch posypałam cukrem trzcinowym. Ale Twoje i tak ładniej wyglądają
-
Gość: sanieczka, *.tvsat364.lodz.pl
2012/10/10 21:04:26
Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu? ;))
-
2012/10/10 21:51:43
Dokładnie nie pamiętam (a raczej nie policzyłam), ale wyłożyłam nimi jedną i pół blachy piekarnikowej. Pozdrawiam.
-
Gość: poem, *.v54.interkam.pl
2013/02/12 14:42:49
Uf, dobrze, że zajrzałam do przepisu jeszcze raz, bo dałabym 10 dag drożdży - tak sobie zapisałam :D a coś mi nie grało, bo całej kostki nie brałam nawet na duże ciasto ^^ Mam ochotę na te bułeczki od jakiś dwóch miesięcy i dziś wreszcie zrobię :)