Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówka cynamonowa do odrywania

Rewelacyjna, pyszna, wspaniała, fantastyczna...(tu dodaj inne przymiotniki, które określą coś bardzo smacznego). Wilgotna, miękka, cynamonowa i zabawnie wyglądająca, oto moje nowe drożdżówkowe odkrycie. Tak, przyznaję się jestem wielbicielką ciast z drożdżami, mogę być nieobiektywna, ale zachwycali się nią także sceptycy.

Aha, wygląd wskazuje na pracochłonne ciasto - nic bardziej mylnego.

Przepis jest kompilacją dwóch przepisów (+ moje drobne zmiany) z "Moich wypieków" i "Przy kuchennym stole".

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka (83 ml)
  • 1/4 szklanki wody (63 ml)
  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)

Składniki nadzienia:

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 1,5  łyżki cynamonu (18 g)
  • 40 g masła

Wykonanie:

Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka) i odstawiam na 20 minut do wzburzenia. Dalej postępować podobnie jak w przypadku dodania suchych drożdży.

Jeśli drożdże są suche należy - przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą, wanilią, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.

Foremkę keksową o wymiarach 9 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Prostokąt pokroić na 6 równych poprzecznych prostokątów. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.

Znajdź mnie na fb.

 Inne drożdżowe wypieki:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  babka drożdżowa mamy Honoraty_ciasto drożdżowe  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 

 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/27 08:44:53
chodzi za mną ta drożdżówka, za każdym razem widząc ją na blogach zachwycam się wyglądem i marzę o tym cynamonowym zapachu.. może w końcu się zbiorę :)
-
2012/08/27 09:24:12
Też lubię drożdżówki zwłaszcza z cynamonem przechszczonym w naszej rodzinie na cymomcynimam :) fajne takie pieczesz raz a do łapki dla każdego w sam raz :) pozdrawiam kami
-
2012/08/27 10:52:01
Musze koniecznie wypróbować:)
-
2012/08/27 11:21:02
Cudownie wyglądają, od jakiegos czasu placuje zrobić taką drożdżówke, ale zawsze coś innego mi przychodzi do głowy i odkładam na później. Twoje zdjęcia mobilizują do jej zrobienia od razu :)
-
2012/08/27 12:01:37
drożdżówka wygląda obłędnie! to coś dla mnie, bo jestem ogromną fanką takich ciast:) z chęcią wkrótce ją upiekę!:)
-
2012/08/27 12:38:23
Rewelacyjna propozycja. Oryginalnie ;)
-
2012/08/27 15:33:05
chetnie oderwalabym kawalek! ^^
-
Gość: Basia, 193.111.166.*
2012/08/27 17:04:14
Wygląda niezwykle apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/27 21:47:42
Skuszę się i upiekę taką na sobotnie śniadanie:)
-
2012/08/27 22:45:27
Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam.
-
Gość: dawid_g, 95.83.193.*
2012/09/01 13:49:26
Czy mozna prosic o wszystkie przepisy w gramach, a nie w szklankach? Polskie szklanki sa wyjatkowe, ja mieszkajac za granica tez mam szklanki, ale chyba nie takiej wielkosci jak podawane sa w przepisach ;) Bede bardzo wdzieczny :)
Pozdrawiam
-
2012/09/01 14:04:18
Wprowadzę na blogu przelicznik szklankowy, to ułatwi wszystkim zadanie. Za chwilę przeliczę szklanki w przepisie i podam wartości w gramach. Pozdrawiam.