Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami

Jakiś czas temu piekłam paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami. Dziś nowa odsłona pasztecików - z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią. Nadzienie zaskakujące, niesamowicie aromatyczne. Rewelacyjne! Mariaż włoskiego lata i polskich wakacji na wsi.

Koniecznie z białym winem.

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 50 - 60 dag twarogu
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
  • 10 dag ostrego, twardego sera żółtego (najlepiej parmezan)
  • pół pęczka bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do pokruszonego twarogu, wymieszać. Dodać starty ser i posiekaną bazylię. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Uwaga: Nie osączać zbyt dokładnie pomidorów z oleju.

Znajdź mnie na fb.

Inne danie typu finger food:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food





niedziela, 20 maja 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/20 08:08:54
super te paszteciki.
-
2012/05/20 11:05:57
zgłodniałam, muszę iść coś zjeść :D
-
2012/05/20 16:55:47
Wyglądają przepysznie! Dobry przepis i piękne zdjęcia :)
-
2012/05/20 17:57:56
To stary, sprawdzony przepis, tylko nadzienie zmienia się.
-
2012/05/21 11:17:24
Wspaniałe paszteciki, już czuję ten smak :)
-
2012/05/22 12:22:44
Wyglądają przepysznie!!!
-
2012/05/23 09:25:07
Pięknie wyglądaja te paszteciki :-)
-
2012/05/30 20:58:47
Przepisy cudowne i zapewne przepyszne. Jednak udoskonalić je możesz produktami firmy Oetker. Zapraszam na stronę www.oetker.pl Polecam!!!
-
2013/09/22 19:02:40
Zrobiłam jako przystawkę na przyjęcie. Wszyscy byli zachwyceni. Zrobiłam dzień wcześniej i zostawiłam w szczelnym opakowaniu na zewnątrz. Na drugi dzień odgrzałam w piekarniku (skropione wodą i pod folią aluminiową). Były jak "nowe".
-
2013/09/22 21:56:22
Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.dip0.t-ipconnect.de
2013/11/24 18:24:50
Paszteciki rewelacja, ciasto super pulchne nawet na drugi dzien. Pycha!!!