Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Kilka tygodni temu robiłam zawijas krucho-drożdżowego z pieczarkami. Wtedy zabrakło mi czasu na klejenie pasztecików, dlatego z ciasta i nadzienia do pasztecików zrobiłam roladę. Tym razem lepiłam, kleiłam i piekłam.

Te pierożki to idealna przek±ska na majówkowe pikniki, na wykwintne przyjęcia pod chmurk± z barszczem lub białym sokiem pomidorowym (kiedy¶ zamieszczę przepis) i w czasie podróży. Podbiły cał± rodzinkę i grono znajomych. 

Można je zrobić kilka dni przed przyjęciem schłodzić, zamrozić. W dniu imprezy włożyć zamrożone do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, a potem tylko achy i ochy biesiadników.

Przepis z "Ksi±żki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag m±ki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka ¶mietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać m±kę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowat± wod± i poczekać aż uro¶nie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojon± natkę. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać kr±żki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie maj± kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze ¶mietan±. Piec w rozgrzanym do 220 °C pasztetniku (aha, tak moja babcia nazywała piekarnik) na złoto.

ZnajdĽ mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe  muffinki koniakówkowe  muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna

czwartek, 03 maja 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/03 10:59:29
lubię takie paszteciki:)
-
2012/05/03 12:54:12
Co ciekawe, piekę te paszteciki już od dawna. Próbowałam z różnymi nadzieniami (grzyby le¶ne, jabłka, morele, ¶liwki suszone, kajmak, twaróg), ale zawsze wracam do nadzienia z pieczarkami.
-
2012/05/03 17:50:44
Ale pyszne, ale bym zjadla takiego pasztecika teraz!
-
2012/05/07 22:23:31
Kochana postarała¶ się :) wygl±daj± bosko!