Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Kilka tygodni temu robiłam zawijas krucho-drożdżowego z pieczarkami. Wtedy zabrakło mi czasu na klejenie pasztecików, dlatego z ciasta i nadzienia do pasztecików zrobiłam roladę. Tym razem lepiłam, kleiłam i piekłam.

Te pierożki to idealna przekąska na majówkowe pikniki, na wykwintne przyjęcia pod chmurką z barszczem lub białym sokiem pomidorowym (kiedyś zamieszczę przepis) i w czasie podróży. Podbiły całą rodzinkę i grono znajomych. 

Można je zrobić kilka dni przed przyjęciem schłodzić, zamrozić. W dniu imprezy włożyć zamrożone do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, a potem tylko achy i ochy biesiadników.

Przepis z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej.

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C pasztetniku (aha, tak moja babcia nazywała piekarnik) na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić na piknik?

Chrupaczki migdałowe  muffinki koniakówkowe  muffinki czekoladowo-serowe  drożdżówka błyskawiczna

czwartek, 03 maja 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/05/03 10:59:29
lubię takie paszteciki:)
-
2012/05/03 12:54:12
Co ciekawe, piekę te paszteciki już od dawna. Próbowałam z różnymi nadzieniami (grzyby leśne, jabłka, morele, śliwki suszone, kajmak, twaróg), ale zawsze wracam do nadzienia z pieczarkami.
-
2012/05/03 17:50:44
Ale pyszne, ale bym zjadla takiego pasztecika teraz!
-
2012/05/07 22:23:31
Kochana postarałaś się :) wyglądają bosko!