Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżóweczka mamy Honoraty

Najlepsza drożdżówka jaką jadłam. Moje ulubione ciasto. Bardzo puszysta, lekka. Specjalność mamy Honoraty. Można ją zrobić z kruszonką, oprószyć pudrem lub polać lukrem.

Tu w wersji świątecznej - w foremce babkowej. Inne nasze słodkości wielkanocne możesz zobaczyć tu.

babka drożdżowa mamy Honoraty

Składnik:

  • niepełna szklanka ciepłego mleka (ilość dostosować do mąki)
  • 0,5 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 10 dag drożdży
  • dodatki: wanilia lub cukier waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Mąka, cukier, żółtka ogrzać. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 7 łyżkami mleka i mąką (mąki dodać tyle, by rozczyn miał gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na parze. Ucierać tak długo aż żółtka stracą smak i konsystencję surowych jajek. Do przestudzonej masy jajecznej dodać rozczyn i pozostałe składniki, za wyjątkiem masła. Dobrze wyrobić. Dodać masło i ponownie wyrabiać, tak by ciasto nie kleiło się do ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, przenieść do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką (opcjonalnie mogą to być wiórki kokosowe, migdały). Ponownie zostawić do wyrośnięcia. Posypać kruszonką (przepis tu). Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 40 min (do suchego patyczka).

Porcja wystarcza na dwie długie foremki lub dwie foremki babkowe.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

babka gotowana  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  drożdżówka błyskawiczna  błyskawiczna babka zaparzana

czwartek, 12 kwietnia 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/12 16:41:47
Pyszne ciacho! Musze zrobic!
-
2012/04/12 16:47:03
Ta drożdżówka z kruszonką to moje ulubione ciasto. Ciepła z kawką...pycha.
-
2012/04/13 14:46:42
Jak ja uwielbiam takie drożdżowy! Pycha!!
-
Gość: pat, *.adsl.inetia.pl
2012/04/17 13:39:47
bardzo smaczne
-
Gość: huanitta, *.dynamic.chello.pl
2013/03/14 19:26:34
Witam mam pytanie czemu Pani nie podaje na szklanki a nie na gramy nie każdy ma wagę opisy są nie dokładne pozdrawiam.
-
2013/03/14 21:01:25
Niedługo zamieszczę na blogu przelicznik miar i wag (priorytetem był spis treści). Jedni wolą szklanki, inni gramy. Akurat ten przepis jest raczej szklankowy, 0,5 kg mąki - to pół paczki, 10 dag drożdży to cała kostka, pozostałe składniki są w szklankach.
Jeśli jakiś fragment wykonania pomijam (nieświadomie, bo jest dla mnie czysto automatyczny), chętnie wyjaśnię w komentarzach lub dodam do opisu. Jeśli chodzi o tę babkę, przepis przeczytałam raz jeszcze i wydaje mi się precyzyjny (?). Pozdrawiam serdecznie.
-
2013/03/26 16:01:10
Mam pytanko. Jak długo ta babka zachowuje świeżość ? Jak wiadomo ciasto drożdżowe ciastu nie równe ;)
-
2013/03/26 17:20:25
Najlepsza jest pierwszego dnia. Po 2 - 3 dniach jest nadal smaczna, ale nie tak rewelacyjna, jak pierwszego dnia. Pozdrawiam serdecznie.
-
2013/03/26 20:45:39
rasowa i piękna ! :)
-
2013/03/27 20:10:33
Dziękuje za odpowiedż i również pozdrawiam :)