Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Kolejne wytrawne ciasto. Najlepiej smakuje z barszczykiem lub białym sokiem pomidorowym (tak, to nie pomyłka, w naszej spiżarni mamy taki sok). Może zamieszczę zdjęcia i przepis na taki sok?

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 20 - 25 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)

 Składniki nadzienia:

  • 1kg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • natka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Cisto zawinięte szczelinie w woreczek foliowy włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pieczarki poszatkować, dusić na oleju, osolić, popieprzyć, lekko przestudzić, dodać utarty ser i pokrojoną natkę, wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować, kształtować rolady, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną lub wodą. Zawinąć w folię, przełożyć do dwóch foremek (40 x 11) "szwem" do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C ok. 1 godziny.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Pizza kurczak w pomarańczach z rodzynkami  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

niedziela, 11 marca 2012, gosik2.0

Komentarze
2012/03/18 12:46:37
Mniam! I ślinka pociekła :)
-
2013/04/21 09:19:29
bardzo fajny przepis muszę go koniecznie wypróbować