Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Dostałam od Beatymarii książkę  pt: "Pomorska książka kulinarna" autorstwa Grażyny Zaręmby-Szuby. Książa zafascynowała mnie. Opisuje potrawy, które kiedyś pojawiały się na stołach Szczecina, Stargardu, Kołobrzegu i w okolicach tych miast. Pani Szuba pieczołowicie odtworzyła i wypróbowała historyczne dania tego regionu. Może poprzez kuchnię pełniej opisuje się epokę, ludzi, mentalność, obyczaje, kulturę. Kolejna data bitwy, czy mniej lub bardziej kompetentny władca - to ważne podstawy wiedzy historycznej. Ale czy jedyne? Dlatego właśnie uwielbiam panią Chrezińską i jej "Grę w kości", czy Husytów pana Sapkowskiego (czy ktoś uczył się na historii, że w poście jadano ogon bobra?).

Pomorka Książka Kucharska

Jako pierwszą zrobiłam deserową zupę dyniową. Dlaczego? Ponieważ lubię dynię, ponieważ zupa ta, jest inna niż moja (mleko + dynia + lane kluski), ponieważ próbowała jej Beatamaria na wieczorze autorskim i zachwyciła się nią.

Autorka pisze, że podaje tę zupę w chłodne dni - gorącą, a latem - schłodzoną z kulką lodów śmietankowych.

Zupa jest rewelacyjna!!!! Syneczek zjadł dwie porcje (a ponoć nie lubi dyni). 

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni
  • 5 dag masła
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag rodzynek namoczonych w 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6-8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • grzanki, lody (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dynię pokroić (ja mam mrożoną i zmiksowaną), podsmażyć na maśle, ugotować w połowie mleka, zmiksować. Dodać pozostałe mleko, cukier, sól i zagotować. Mąkę rozpuścić w śmietanie, wlać powoli do zupy i zagotować. Żółtka rozbełtać z kilkoma łyżkami zupy, połączyć, doprawić. Posypać migdałami i rodzynkami.

Do zupy dodałam grzanki z chałki,  wanilię i bardziej osłodziłam ją.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

crumble  gofry  Zuccotto di panettone  Chrupaczki migdałowe

   

wtorek, 13 marca 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/13 21:14:01
ja uwielbiam zupę z dyni i gruszki, u ciebie też apetycznie <3!
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/13 22:46:43
Chętnie spróbowałabym takiej zupy. Opis brzmi zachęcająco, wygląd też przekonuje.
-
Gość: , *.stargardszczecinski.vectranet.pl
2012/03/14 22:33:18
Cieszę się, że przepis się sprawdził. Mnie też ta zupa smakowała. Ciekawe, jakie będą inne przepisy z tej książki?
-
2012/03/16 19:31:56
Nie jadłam jeszcze zupy z dyni...
-
2012/03/16 20:43:02
Jeśli masz mrożoną dynię, to koniecznie zrób właśnie tą zupę. Moje dzieciątko, które nie lubi dyni, nią się zachwyca.