Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik adwentowy

Trochę wspominek. W grudniu ogarnia nas "szał" pieczenia ciasteczek. Obowiązkowe są: z cukrem, kruche, pierniczki, miodowe. W tym roku dodatkowo upiekliśmy "kręcone" i szyszki. Niestety, nie mamy zdjęć. Dlatego zamieścimy, z grudniowych wypieków, piernik adwentowy i makowce. Piernik adwentowy jest wynikiem poszukiwań PIERNIKA DOSKONAŁEGO - piernika mojej babci. Nie jest to wprawdzie PIERNIK Z DZIECIŃSTWA (czar wspomnień), ale uwielbiamy go.

 

piernik adwentowy

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 dag miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25dag masła
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 opakowania przyprawy do piernika (u nas Kotanyi)
  • szczypta soli
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • do przełożenia - powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa
  • polewa: 3 czekolady, śmietana, masło - rozpuszczone w kąpieli wodnej

 

 Wykonanie:

Miód, cukier, masło powoli podgrzać, mieszając, niemal do wrzenia. Ostudzić, dodać mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, przyprawy korzenne. Wyrobić, dodać bakalie, przełożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (nie lodówka!) na 3 - 4 tygodnie - stąd nazwa piernika. Upiec kilka dni przed świętami w dużej formie (mocno rośnie) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec godzinę i 10-15 minut w temperaturze 180 - 200 °C (piekę w 180 °C). Ostudzić owinąć w ściereczkę i odstawić. Przełożyć (u nas w tym roku były to powidła i masa marcepanowa), polać polewą.

Może spróbujesz?

Znajdź mnie na fb.

miodownik  Babka pomarańczowa na białkach  makowiec  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato

środa, 01 lutego 2012, gosik2.0

Polecane wpisy