Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Babka ucierana mamy Heleny

Zwykła, niezwykła babka. Długo utrzymuje świeżość, jest smaczniejsza po kilku dniach, niż od razu po wyjęciu z piekarnika. Lepsza jest, gdy piecze się ją z podwójnej porcji (taką wersję podaję poniżej), w tortownicy z kominem. Jej największym wielbicielem jest mój mąż. Jak głosi rodzinna legenda, nie udała się tylko raz, z okazji osiemnastych urodzin Głównego Fana. Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" wydanej pod koniec lat pięćdziesiątych.  

babka ucierana mamy Heleny

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • otarta skórka z dwóch cytryn
  • sok z dwóch cytryn
  • 8 dużych jaj
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • cukier puder do oprószenia upieczonej babki

babka ucierana mamy Heleny

Wykonanie:

Przygotować formę (posmarować masłem i wysypać bułką). Mąki z proszkiem przesiać. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednym żółtku, stopniowo puder, skórkę, sok, cukier waniliowy. Starannie utrzeć. Ubić pianę, dodać do masy przesypując mąką. Lekko wymieszać. Włożyć do formy. Piec 1 godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (temp. 180 °C). Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje z domowym ajerkoniakiem (przepis wkrótce).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

drożdżówka błyskawiczna  Babka pomarańczowa na białkach  babka gotowana  mazurek kajmakowy

poniedziałek, 13 lutego 2012, gosik2.0

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/14 22:06:18
Ale cudny puch! :D Ucierana i taka delikatna? No brawo, brawo! :)
Zapraszam Cię serdecznie do mnie na konkurs :-)